Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ UX Design και UI Design;

UX UI, UX Designer, UI Design, εμπειρία χρήστη, UI σύστημα. Αυτές οι λέξεις σίγουρα περιλαμβάνονται σε μερικές από τις πρόσφατες αναζητήσεις που έχετε κάνει στη προσπάθειά σας να καταλάβετε γιατί έχουν αποκτήσει τόση δημοσιότητα.

Ποιες είναι οι διαφορές τους, αλλά και για να αναγνωρίσετε αν και πόσο τελικά επηρεάζουν στο σχεδιασμό του δικού σας website.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι είναι το UX;

Το UX είναι το ακρωνύμιο του User Experience.

Ο όρος «User Experience» χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εμπειρία που έχει κάποιος κατά την αλληλεπίδρασή του με μια εταιρεία, τις υπηρεσίες ή τα προϊόντά της.

Πρόκειται για μια έννοια η οποία αναφέρεται τόσο στον ψηφιακό κόσμο όσο και στην καθημερινότητα.

Για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση που έχετε με μία μηχανή espresso, η περιήγησή σας σε ένα αεροδρόμιο ή το γεύμα σας σε ένα εστιατόριο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή ή κακή εμπειρία χρήστη.

Μια πόρτα που είναι κακώς σχεδιασμένη και δεν είναι ξεκάθαρο αν πρέπει να τη σπρώξετε ή να τη τραβήξετε για να ανοίξει, αποτελεί επίσης ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα με τα οποία μπορεί κανείς να περιγράψει την έννοια του User Experience.

Μια κακώς σχεδιασμένη πόρτα, είναι και η γνωστή ως Norman Door, η οποία οφείλει αυτόν τον χαρακτηρισμό στον Don Norman, συγγραφέα του βιβλίου «The Design of Everyday Things», συνιδρητή του Nielsen Norman Group και εμπνευστή του τίτλου «UX  Architect».

Τι είναι το UI;

Το UI είναι το ακρωνύμιο του User Interface.

Ο όρος «User Interface» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο οθονών, σελίδων και οπτικών στοιχείων (buttons, icons κλπ.), τα οποία χρησιμοποιεί κανείς για να αλληλεπιδράσει με μια συσκευή.

Αν γυρνούσαμε στη δεκαετία του ’70 και θέλατε να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή, θα έπρεπε να γράψετε αρκετές σειρές από κώδικα σε ένα interface που θα έμοιαζε με το παρακάτω:

Θα έπρεπε επίσης να περιμένετε αρκετά χρόνια ακόμη, μέχρι το 1981 για την ακρίβεια, για να αποκτήσετε τον Xerox Star, τον προσωπικό υπολογιστή με το πρώτο Graphical User Interface (GUI).

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα είχατε τη δυνατότητα αντί για γραμμές κώδικα να αλληλεπιδράσετε με icons, drop-down menus, radio buttons και checkboxes!

Οι έννοιες user interface ui design είναι βασικός πυλώνας στην σχεδίαση εφαρμογών και web sites και βασική δουλειά ενός ui designer.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο UX UI;

Και φτάνουμε στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Η ερώτηση που συνεχίζει να διχάζει τους designers σε Sillicon Valley και Αθήνα.

 

Σχετικά Άρθρα

Σχολιάστε

Τελευταία νέα

Ακολουθήστε μας